اکثر رانندگان مطالبی درباره شمع های خودرو شنیده اند، ولی بسیاری از افراد به شمع های خودروی خود به اندازه کافی توجه نمیکنند. اما این قطعات کوچک نقش بسیار مهمی در عملکرد خودرو شما دارند. در واقع، بدون کارکرد صحیح شمع ها، خودروی شما به احتمال زیاد نمی تواند کار کند.
درواقع بدون شمع، برخی خودروها نمیتوانند روشن شوند و یا حرکت نمی کنند. از آنجایی که سلامت این قطعه خودرو مستقیماً با عملکرد موتور مرتبط است، شمعهای خراب اغلب میتوانند منجر به مشکلات مهمتری شوند. در این متن، ما درباره چگونگی کارکرد این قطعات، نشانههایی که نشان میدهند نیاز به تعویض دارند، زمان تعویض آنها و موارد دیگر صحبت خواهیم کرد.
همانطور که از نامشان پیداست، شمع های خودرو بخشی از سیستم اشتعال موتور خودرو است و مسئول ایجاد جرقه برای اشتعال سوخت و هوا در سیلندر موتور میباشد. در واقع، شمع خودرو برای ایجاد جرقه بر روی الکترودهای آن، از انرژی الکتریکی استفاده میکند تا بتواند سوخت و هوا را اشتعال دهد و به انرژی مورد نیاز برای حرکت خودرو تبدیل کند.
شمع خودرو شامل قسمتهای مختلفی مانند بدنه، الکترودها، ایزولاتور و روکش میشود. الکترودهای شمع خودرو، برای ایجاد جرقه بر روی سوخت و هوا در سیلندر موتور، به هم نزدیک میشوند و این باعث ایجاد جرقه الکتریکی میشود که سوخت و هوا را در سیلندر به طور کامل اشتعال میدهد. در کل، شمع خودرو یکی از اجزای مهم موتور خودرو است و برای حفظ سلامت و عملکرد بهینه موتور، نیاز به تعویض دورهای دارد.
اگر شمعهای خودرو شما خراب شوند، جرقه برقی برای اشتعال مخلوط سوخت و هوا ایجاد نمیشود و موتور شما راهاندازی نمیشود. همچنین، شمعهای خراب یا فرسوده ممکن است باعث کاهش کارایی موتور، افزایش مصرف سوخت و حتی آسیب دیدگی به قطعات دیگر موتور شوند. به طور کلی، برای حفظ عملکرد بهینه موتور خودرو، توصیه میشود که شمعهای خودرو را به صورت دورهای تعویض کنید و به نگهداری و تعویض به موقع شمعها توجه کنید.
مرحله اول: استارت خودرو
زمانی که شما با فشار دادن دکمه "استارت" یا وارد کردن کلید، موتور استارت میخورد و موتور خودرو شما را روشن میکند.
مرحله دوم: انرژی از باتری شمعها را روشن میکند
انرژی الکتریسیته از باتری به یک سیم پیچی در موتور احتراقی خودرو شما میرسد که این انرژی را تا ۴۵۰۰۰ ولت افزایش میدهد و به شمعهای خودرو میرساند.
مرحله سوم: جرقهها پراکنده میشوند
با افزایش ولتاژ سیم پیچی، این ولتاژ به شمع خودرو منتقل میشود و شمعها مخلوط هوا و سوخت را در داخل سیلندر اشتعال میدهند، جایی که یک انفجار کوچک و کنترل شده در فاصله بین الکترودهای شمعها رخ میدهد.
مرحله چهارم: با استارت خودرو حرکت میکند
پس از اینکه مخلوط هوا و سوخت اشتعال میکند، واکنش شیمیایی رخ میدهد و مخلوط به گاز گسترده یا دود تبدیل میشود. فشاری که به دلیل این انبساط ناگهانی در داخل سیلندر ایجاد میشود، پیستونهای خودرو شما را حرکت میدهد و در نهایت انرژی شیمیایی به انرژی حرکتی برای آنها تبدیل میشود.
مرحله پنجم: چرخه ادامه دارد
شما با رانندگی خود، شمعهای خودرو خود را به چرخه بعدی هدایت میکنید. شمعهای خودرو به صورت مداوم این چرخه را تکرار میکنند و به کمک موتور، خودرو شما را به صورت پایدار و با کارایی بالا حرکت میدهند.
بدون شک، شمعهای خودرو برای سلامت موتور و خودروی شما بسیار حائز اهمیت هستند، اما نکته مهم آن است که بدانید هر چند وقت یکبار باید آنها را تعویض کنید؟
بی شک، وقتی میخواهید شمعهای خودرو خود را تعویض کنید، باید به متغیرهای مختلفی که در مورد سرعت فرسودگی شمعهای برای زمان تعویض وجود دارد توجه کنید. تعویض شمعهای خودرو بستگی به عوامل مختلفی دارد از جمله نوع خودرو، نوع شمعها و شرایط رانندگی. به طور کلی، بسیاری از سازندگان خودرو توصیه میکنند که شمعهای خودرو را هر ۵۰,۰۰۰ تا ۱۰۰,۰۰۰ مایل تعویض کنید، ولی بهتر است دستورالعملهای سازندگان خودرو و همچنین هرگونه دستورالعمل تعمیرگاهی را که برای خودروی شما مرتبط است را در این زمینه چک کنید. یک مدل تویوتا جدید با شمعهای پلاتینی باید حداقل ۵۰۰۰۰ مایل طی کند در حالی که شمعهای ایریدیومی تا ۱۰۰۰۰۰ مایل یا بیشتر هم میتوانند سالم باقی بمانند.
همچنین، اگر قبل از مدت زمان تعویض توصیه شده، مشکلاتی مثل مشکل روشن شدن خودرو (استارت خورو)، کاهش کارایی، یا افزایش مصرف سوخت را تجربه کردید، بهتر است شمعهای خودرو را بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید.
ما درباره برخی از مشکلات شمعهای خودرو صحبت کردیم، اما رانندگان چگونه میتوانند بدانند که زمان تعویض شمعهای خودرو رسیده است؟ هنگامی که شمعهای خودرو خراب میشوند، رانندگان چندین علامت را مشاهد خواهند کرد. اگر خودروی شما با مشکلاتی در زمان روشن شدن مواجه شد یا احتمالا متوجه صداهای غیر معمول ناشی از نیروی پیستون و عدم کارکرد صحیح احتراق شدید (مثل صدایی شبیه به "تق زدن")، این امکان وجود دارد بخشی از آن مشکل شمعهای خراب یا فرسوده باشد.
در ضمن هنگام رانندگی، اگر یک حالت نامناسب در چرخش موتور، کندی در شتابدهی ، یا مصرف سوخت افزایش یافته را تجربه کردید، ممکن است زمان تعویض شمعهای فرسوده رسیده باشد. به هر حال، بهتر است حتی اگر مشکل خاصی مشاهده نکردهاید، شمعهای خودرو را به طور منظم بررسی کنید .